Demensutredning
Via systerbolaget Stockrosen Psykiatri och Hälsa
Alkohol kan kopplas till kognitiv svikt och demenssjukdom på flera sätt. Personer som konsumerar stora mängder alkohol ökar risken för att utveckla Alzheimers sjukdom, den vanligaste demenssjukdomen. Det gäller särskilt vid hög alkoholkonsumtion i ung ålder.
Utredningsplacering med fokus på demenssjukdom
Klienter som identifieras med minnesproblematik inför eller under en placering rekommenderas en plats på något av Stockrosens HVB-hem, exempelvis på Älvstorps Vård-och Behandlingshem i Nora. Hos Stockrosen finns gedigen kunskap på området och en klient kan därmed behandlas för sitt missbruk och utredas för minnesproblematiken under placeringen. Återfallsrisken efter behandlingstiden minskar när en klient får adekvat utredning, diagnos och tillhörande läkemedelsbehandling.
När kan utredningen genomföras?
En demensutredning innefattar flera moment och det är viktigt att klienten är tillräckligt stabil i sitt mående för att kunna genomföra utredningens alla delar med ett tillförlitligt resultat. Detta innebär att utredningen som regel kan påbörjas först efter ca 2-3 månaders behandlingstid.
Vad ingår i utredningen?
Utredningen inleds alltid med relevanta blodprover, självskattningsformulär och inhämtning av kompletterande journaler. En specialistläkare och en erfaren arbetsterapeut utför tester, undersökningar och anhörigintervju. Hjärnavbildning med magnetkamera görs.
Om dessa moment inte bedöms tillräckligt för ett ställningstagande till om någon demenssjukdom föreligger görs en utvidgad utredning där neuropsykologisk testning hos psykolog ingår. Den basala utredningen brukar ta 4–6 veckor, vid behov av utvidgad utredning tillkommer som regel ca 2 veckors utredningstid.
Resultat av bedömningen
Bedömningen resulterar i ett skriftligt utlåtande som beskriver utredningens innehåll och ställningstagande till diagnos. En viktig bieffekt av minnesutredningen är att förtida utskrivningar minskar och att klienten får bättre hjälp efter placeringstiden i den offentliga vården. Detta bedöms i sin tur minska risken för återfall i missbruk.
Vad kostar det?
Upplägget för en utredningsplats hanteras i vissa fall med en förlängd tid på behandlingshemmet. I andra fall som ett påslag på dygnspriset. Tillsammans med försäljnings- och placeringschef på Stockrosen kan ni komma fram till ett upplägg som är lämpligt just i ert fall.
Ring oss gärna och ställ frågor:
Placeringsteamet tel: 010-7882290