Hoppa till innehåll

Behandling

Med gedigen erfarenhet och djup kunskap har vi genom åren utvecklat och förfinat våra behandlingsmetoder. Idag besitter vi en unik erfarenhetsbank anpassad för just vår målgrupp. Behandlingen vilar på en stabil grund av KBT (kognitiv beteendeterapi), återfallsprevention och relevanta föreläsningar. Vi erbjuder även samtal med fokus på kriminalitet, både i grupp och individuellt. Motivationsarbete genom MI (motiverande samtal) är en central del och genomsyrar samtliga delar av behandlingen. Vi har både egna terapeuter och tar in externa terapeuter utifrån individuella behov.

Eftersom många av de klienter som kommer till oss har någon form av neuropsykiatrisk diagnos eller psykosocial problembild lägger vi stor vikt vid att erbjuda ett strukturerat veckoschema med samma aktiviteter vid samma tidpunkt varje dag under veckan för att skapa förutsägbarhet, förtroende och trygghet.

All vår vård är evidensbaserad, och vi gör kontinuerliga utvärderingar av våra resultat.

Behandlingstid

Längden på behandlingenär högst individuellt präglad. Vår ”grundbehandling” är minst 3 månader, men de allra flesta har större behov än så. Genomsnittstiden för behandling på Kraftaverk är 6 månader. Vi erbjuder också eftervårdspaket och återvändardagar.

Bra att känna till är att i behandlingsmånad 4 påbörjas återfallspreventionskursen vilken är på 10 veckor och där du sedan får ett diplom.

Behandlingen på Kraftaverk består i grunden av ett fasindelat behandlingsprogram enligt nedan:

Fas 1 – kartläggning som sker under den första månaden

Under denna period sker kartläggning av klientens behov med stöd av olika mätinstrument (se exempel nedan). Denna kartläggning mynnar ut i en behandlingsplan som inom 4 veckor presenteras för remittent med tydliga och tidsbestämda insatser beskrivna samt behandlingstid.

  • Screening av psykolog
  • Skattningar (GAD-7, ISI, PHQ-9, RCQ alkohol/droger)
  • ADL
  • Lokala relevanta mätinstrument för psykisk hälsa/ohälsa

Fas 2 – Behandlande fasen, månad 3 – 6.

Här strävar vi efter att genomförande de insatser som överenskommits. Alla klienter tilldelas en behandlingspärm under kartläggning som nu anpassas efter deras individuella insatser, vilka kan bestå i:

  • Återfallsprevention
  • CRA
  • HAP
  • KBT-I
  • KBT samtal
  • MI samtal
  • Kunskap om ångest/oro
  • Kunskap om olika NPF tillstånd
  • Behandling av depression/nedstämdhet

All gruppbehandling sker både på för- och eftermiddagar på vardagar och därtill tillkommer enskilda arbetsuppgifter kopplat till pågående tema.

Klienten tilldelas en kontaktperson som följer klienten under vårdtiden och som genomför bl.a. enskilda samtal, samt också utifrån klientens behov lägger tid på att hjälpa denne att t.ex. se över sitt nätverk och planera för återgång till arbete eller studier efter behandlingstiden.

Strukturerat veckoschema, med obligatoriskt morgon- och kvällssamling som är en del av behandlingen samt att allt ADL-arbete/miljöterapi sker dagligen.

Fas 3 – Utslussning/Avslut

Efter genomförd behandling och i nära dialog med klienten och remittent skapas sedan en individuell genomförandeplan med tydliga mål för hur avslut eller utslussning ska gå till. Här kan vi erbjuda förlängd behandling i annat boende än huvudbyggnad alternativt huvudbyggnad med tätare hemresor. Syftet här är att klienten tränas på att använda sig av de verktyg som den skaffat sig under behandlingstiden.

Alltså gå fokus på insatserna från verktyg till att handla mer om förberedande och praktisk övning med uppföljning och stöd.

Övrigt:

  • NADA erbjuds efter behov.
  • Avstämningsmöten med socialtjänsten sker löpande.
  • Utvärdering av vårdinsatser och uppföljning av uppsatta mål sker med täta intervall på behandlingshemmet mellan klient och personal.

Månadsrapporter upprättas och skickas till Socialtjänsten / Kriminalvården.

Vid avslutad placering upprättas slutrapport där vårdtiden och uppnådda mål sammanställs och förslag till fortsatt vårdplanering/eftervård lämnas.

Vi skickar alltid ut en enkät till klient och remittent för att följa upp vår behandling.

Dagsaktiviteter och fritid:

Utifrån klientens funktionsnivå ställer vi krav på att klienten ska delta i planerade aktiviteter, som syftar till missbruks insikt och träning i vardagsnära aktiviteter (ADL). Alla aktiviteter är valda för att stödja en positiv utveckling både fysiskt, psykiskt och socialt.

Det finns goda möjligheter till fritidsaktiviteter i närmiljön med bland annat ett fullutrustat gym på plats liksom att vi minst två gånger i veckan gör aktiviteter gemensamt (simning, bastu, bowling mm). Det finns också många fina promenadvägar och möjlighet till bad & fiske runt Kraftaverk. Varje helg genomförs också minst en aktivitet utanför Kraftaverk som till exempel kan vara friluftsaktiviteter, go-cart, naturupplevelser, bio eller annan aktivitet som klienterna gemensamt lämnar in som önskemål.

Varje söndag hyr vi dessutom en bastu i närheten och då har vi då även möjlighet att ta emot besök i huset.